Környezetszennyező és mérgező anyaggal permetezteti a főváros Budapest utcáit


A permetezőszerrel, amellyel Budapest utcáit tisztítják inkább látványos, mint hatékony tevékenységet végeznek – írja a Pesti Srácok. A portál hozzáteszi, „lehet, hogy meglepő módon inkább PR-fogással állhatunk szemben, mint megfelelő védekezéssel”.

„Látványos, de a hatóanyag irritációt okozhat”

– írja az Index. A portálnak nyilatkozó Simon Gergely (a Greenpeace vegyi szakértője) szerint ugyanis „a kézi permetezőből szórt Metasept hatóanyaga benzalkónium-klorid és egy N-(3-aminopropil)-N-dodecil-propán-1,3-dimin nevű anyag. Ez utóbbi koncentrátumként

mérgező, higítva pedig bőrre, szembe kerülve maró hatású, belélegezve irritálja a légutakat, gőzének belégzése tilos.

Nem véletlen, hogy felhasználásakor kötelező a védőruha és a védőszemüveg” – fogalmaz a a szakértő.

A szakértő hozzáteszi: „a szer fertőtlenítő hatásideje körülbelül 30 perc. A forgalmazó cég termékleírása szerint is a hatásidő letelte után a szer maradványait a kezelt felületekről alapos ivóvizes öblítéssel el kell távolítani”. 

Simon Gergely szerint „a sokszor látványos fertőtlenítés előfordulhat, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajthat. Az úttestet, járdát szerinte nem sok értelme van telepermetezni fertőtlenítőszerrel, egyszerűbb, ha otthon mindenki ügyel, hogy ne menjen be cipővel a lakásba. A megállók, padok, korlátok fertőtlenítése inkább ajánlott, mert azokat az emberek at utcán is összefogdossák.” 

Az FKF (Fővárosi Közterület-Fenntartó Zrt.) részéről közölték, „a fertőtlenítés közben különösen ügyelnek arra, hogy a permetezéskor a közterületen járkáló emberek ne lélegezzék be a permetet, valamint hogy a fertőtlenítő anyag ne jusson zöldfelületre” – írja az Index.

Forrás: Pesti Srácok, Index

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/93076/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?