Így vérezteti ki Orbán a fővárost: 50 milliárdot ad a kormány egészségügyi fejlesztésekre


A Magyarország Kormánya és a Fővárosi Önkormányzat között korábban létrejött megállapodás értelmében Budapest az elkövetkezendő 5 évben az egészségügy fejlesztése érdekében összesen 50 milliárd forint központi költségvetési támogatásban részesül - olvasható Gulyás Gergely és Karácsony Gergely közös közleményében annak apropóján, hogy a Magyar Közlönyben megjelent a határozat az első 10 milliárd forint kiutalásáról.

A főváros által javasolt alapelv szerint az első évben 2 milliárd forintot fordítanak MR- és CT-vizsgálatokhoz kapcsolódó várólisták megszüntetésére, 8 milliárd forintot pedig a kerületek között osztanak szét a járóbeteg ellátás színvonalának emelésére.

A kerületek közötti elosztásnál a polgármester pártállása vagy a közgyűlés összetétele nem volt szempont, kizárólag szakmai megfontolások szerint fogadták be a beérkezett igények többségét, de előnyben részesültek azok a kerületek, amelyekben az utóbbi időszakban kevesebb volt az egészségügyi fejlesztés, illetve ahol az egészségügyi létesítmények sok embert szolgálnak ki.

Hétfőn jelent meg a kormány határozata "a fővárosi egészségügyi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztésének az Egészséges Budapest Program keretében történő megvalósításával kapcsolatos egyes feladatokról" címmel. Ezek szerint a kormány úgy határozott, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően folytatja a fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint Budapest Főváros Önkormányzatának egészségügyi alapellátási és járóbeteg-szakellátási fejlesztéseinek támogatását.

Ennek keretében 2020-ban 10,4 milliárd forint forrást biztosít 2021. június 30-ig.

Tavaly az év utolsó napjában jelent meg az a kormányhatározat, amely kimondja: a kormány támogatja a Fővárosi Közgyűlés feltételeit az atlétikai központ megvalósítása kapcsán. A Fővárosi Közgyűlés november végén döntött arról, hogy elfogadja Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát, hogy a fővárosi önkormányzat a kormánnyal szemben támasztott öt feltétel teljesítése esetén támogassa az atlétikai stadion megépítését. Ennek első feltétele volt az 50 milliárd forintos forrás biztosítása a fővárosi egészségügy számára.

(Forrás: portfolio)

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/90995/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?