Ezért lett öngyilkos a Jobbik!


Már többször ejtettem szót a Jobbik nevezetű pártról, de igazából eddig csak érintőlegesen foglalkoztam ezzel a mára teljesen amorffá vált alakulattal. Az apropót az adta, hogy ma ér véget az önkormányzati jelöltállítás, és mostanra végképp eldőlt, hogy a Jobbik a Gyurcsány-táborban landolt. Még 2010 előtt, munkámból fakadóan több jobbikos rendezvényen, tüntetésen jártam és elég jót nevettem volna azon, hogyha valaki akkor azt mondja nekem, hogy egy választáson olyan listákkal és plakátokkal fogok találkozni, amire az van írva, hogy Jobbik-MSZP-DK-LMP. Azonban, ha a párt 2010 után útját figyelem, akkor már nem is okozott olyan meglepetést, hogy mostanra összeálltak azokkal a politikai erőkkel, akik ellen elvileg a Jobbik létrejött.

A politika nem az érzelmek, hanem az érdekek világa. Erről már évezredek óta beszélnek filozófusok, írók, költők, művészek és maguk a politikusok is. Mindezt én teljes mértékben elfogadom, sokszor nem is szabad a politikát túlságosan érzelmi alapon megközelíteni, de aki bizonyos szabályokat megszeg, arra a politikai pusztulás vár. A Jobbik mára belépett a teljes pusztulás szakaszába. A párt vezetői minden korábbi elvüket és ígéretüket feladták. Jól láthatóan nem is érdekli őket volt tagtársaik, és egykori politikai elvbarátaik véleménye. Mindezen lépések mögött egyetlen mindent felülíró elv áll: a Jobbik vezetői számára a legfontosabb saját politikai túlélésük 2022 utánra is. Mindennek az ára pedig nem lehet elég magas.

A Jobbik politikusai felismerték, hogy a Fidesz nem fog összefogni egy nyíltan rasszista és antiszemita párttal. A Jobbikból még a mostani állapotában sem kér egyetlen Európai Parlamentben helyet foglaló frakció. Ők is tudják, hogy ahol Szávay István és Kulcsár Gergely továbbra is szabadon politizálhat, ott nem érdemes semmilyen változásról beszélni. Ezzel szemben a hazai balliberális oldalon mára teljesen mindegy lett, hogy kivel kötnek szövetséget, a lényeg, hogy az Orbán-kormányt valahogyan leváltsák. Ezen a ponton pedig találkozott a két fél érdeke. A balliberális oldalnak a siker érdekében minden szavazat számít, míg az összefogás révén a Jobbik vezetőinek megnyílik a lehetősége arra, hogy 2022 után is parlamenti képviselők maradjanak.

A szövetség tehát megköttetett annak ellenére, hogy a Jobbik teljesen elvtelen politizálása már az EP-választáson majdnem teljesen lenullázta a pártot. Világos, hogy kényszerpályára került az alakulat, mivel a jobboldalon számukra már nincsen hely azt követően, hogy Gyurcsány Ferenccel álltak színpadon, így az ő helyzetükben a legracionálisabb válasz született: a politikai túlélést csak a balliberális tábor segítségével lehet biztosítani.

Ismert, hogy a rendszerváltás után a Jobbikéhoz hasonló teljesen elvtelen politikát az MDF és az SZDSZ folytatott. Mindketten süllyesztőbe kerültek. Sokan mondhatják, hogy a Jobbik még nem tűnt el, azonban ha csak azt az egy tényt nézzük, hogy 2014-es önkormányzati választáson még közel 4500 jelöltje volt a pártnak, és most a legjobb esetben is ennek csak a 10 százaléka lesz, akkor nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy a Jobbiknak vége.

A Jobbiknak mind eszmei, mind szervezeti értelemben teljesen vége van. Egy párt ami annak köszönhette a felemelkedését, hogy radikálisan szembeszállt a balliberális eszmerendszerrel, a teljes hiteltelenségbe zuhan attól, ha ezen pártokkal szövetséget köt. A Jobbik vezetőit persze mindezek a dolgok teljesen hidegen hagyják, kiderült, hogy csupán érzelemmentes hatalomtechnikusokról van szó, akik számára a parlamenti mandátum megtartása mindennél fontosabb.

Nyugat, és Kelet-Európában is volt példa ilyen politikai köpönyegforgatásra, de siker egy esetben sem koronázta ezeket. Az eszmei kiüresedést pedig a teljes szervezeti szétzilálódás követte, ami a mostani önkormányzati választásra érett be. "Aki a Jobbikra akar szavazni, az tegye, de tudjon róla, hogy ezzel az MSZP-t és az SZDSZ-t támogatja, ugyanis a Jobbik e két párt fantomszervezete" – mindezt még Csurka István mondta 10 évvel ezelőtt. Akkor nagyon sokan kinevették a nagy írót, és nemzeti politikust, de Csurkának ismét igaza lett!

Forrás: Kovács András Facebook oldala

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/83501/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?