A rendszerhasználati díjak ősztől változnak

Változnak a földgázszolgáltatás alapdíjai októbertől, vagyis a következő fűtési szezontól. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a megawattóránkénti (ez nagyjából száz köbméter gázt jelent) forgalmi díjak a 2016-os szabályozásban foglaltakhoz képest a legtöbb szolgáltatónál csökkennek: minél nagyobb gázórával rendelkezik a fogyasztó, annál kisebb ez a díjtétel.

Előfordul 50 százalékot meghaladó mérséklődés, ugyanakkor az elosztási alap- és kapacitásdíj azokban a kategóriákban is megjelenik, ahol eddig nem volt. Ez azokat a nagyobb fogyasztókat vagy fogyasztói közösségeket terheli – legfeljebb évente 10 944, illetve 1043 forinttal –, amelyek 20 köbméternél nagyobb óránkénti kapacitású gázórával rendelkeznek.

A gázszolgáltatásért fizetendő díj, vagyis a számla végösszege a gázfogyasztás díjából és az alapdíjból áll. Az alapdíjat rendelkezésre állási díjnak is lehetne nevezni, ebben a tételben fizet a fogyasztó az elosztóhálózat fenntartásáért is. Idetartozik még többek között a gázhálózat ellenőrzési díja, a fogyasztásmérő használati, selejtezési és felújítási díja, valamint a gázszámla kibocsátásának költsége is.

A rendszerhasználati díj – vagyis az elosztási díj – mértékének kisebb-nagyobb változtatásairól a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgy tájékoztatta a közvéleményt, hogy ezt a tételt, valamint a külön díjat és a csatlakozási díjat négyévente szabályozza a hivatal elnöke rendeletében. A jelenlegi árszabályozási ciklus 2017. január 1-jén indult és 2020. december 31-ig tart.

Az árszabályozási cikluson belül pedig évente egyszer, október 1-jei hatálybalépéssel állapítja meg a hivatal a rendszerhasználati díjakat, szolgáltatóként és fogyasztói csoportonként. Vagyis más éves árat fizet az, akinek nincs gázmérője, mást az óránként 20 köbméter alatti kapacitású óra tulajdonosa, majd a két következő kategóriá­ban tartozók is: az óránkénti 100, illetve az 500 köbméteres kapacitású mérők után.

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/53764/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?