Ingyentankönyvek a tudatos pénzügyi magatartásért


Elkészültek és a tankönyvjegyzékről már rendelhetők azok az 5., valamint 6. osztályosoknak szóló új matematika-munkafüzetek, melyekben a mindennapi élethez kapcsolódó, gyakorlatias pénzügyi feladatokat tartalmazó önálló fejezet is helyet kapott.

A múlt év végén a jegybank által támogatott Pénziránytű Alapítvány az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézeténél (EKE OFI) kezdeményezte a pénzügyi témák matematika tantárgyban történő megjelenítését. Ennek hátterében az a szándék állt, hogy a gyakorlatias pénzügyi ismeretek a diákokhoz órarendi keretek között is eljussanak, és az órán tanult matematikai technikákat, módszereket a gyakorlatban is tudják alkalmazni.

Mivel a mindennapokban a legtöbb pénzügyi döntésnél az előzetes tájékozódásra, kalkulációra, az ajánlatok összehasonlítására van szükség, indokolt és előremutató a matematikaoktatás „háztartási” pénzügyi témakörrel történő kibővítése – közölte a Magyar Időkkel a Pénziránytű Alapítvány. Mint írják, kutatások is alátámasztják ennek szükségességét: a felnőttek anyagiakkal kapcsolatos ismereteinek vizsgálata során a legtöbbeknek a problémát a kamatos kamattal kapcsolatos kérdés okozza, míg a második legnehezebbnek az egyszerű kamatszámítással kapcsolatos feladat bizonyul.

Első lépésként az 5. és 6. osztályosoknak szóló új generációs matematika-munkafüzetekbe bekerült egy-egy új, önálló fejezet Mindennapi pénzügyek címmel. Ennek feladatait a Pénziránytű Alapítvány munkatársai, valamint felkért fejlesztőpedagógusok az EKE OFI szakértőinek támogatásával dolgozták ki.

A munkafüzetekben a pénzügyi témakör a tartalmi rész mintegy tizedét teszi ki, és kifejezetten gyakorlatias, a mindennapi élet során előforduló, pénzügyekkel kapcsolatos feladatokat, játékokat tartalmaz. A diákok például megismerkednek a családi költségvetéssel, a munkabérrel, az árakkal, a valutaváltással, továbbá téma még mások mellett egy kirándulás pénzügyi megtervezése, a megtakarítások kamatainak kihasználása vagy a részletre történő vásárlás tudnivalói.

A pénzügyi tartalommal kibővített munkafüzeteket az iskolák áprilistól már rendelhetik a hivatalos tankönyvjegyzékről, így a 2018/2019-es tanévtől valamennyi, az EKE OFI matematikatankönyvéből tanuló 5. és 6. osztályos diák találkozhat a matematikaórákon pénzügyi feladatokkal és a kapcsolódó gazdasági alapfogalmakkal, összefüggésekkel. A Mindennapi pénzügyek című fejezettel bővített munkafüzetek az ingyenes állami tankönyvprogram segítségével jutnak el a diákokhoz, a 2018/2019-es tanévben évfolyamonként 13-15 ezer példányban. Így szeptembertől mintegy 30 ezer általános iskolás szerezhet pénzügyi ismereteket ezekből a tankönyvekből.

Ez azonban még csak az első lépés: a további évfolyamokat érintő közös tartalomfejlesztés előkészítése már megkezdődött – hívta fel a figyelmet a Pénziránytű Alapítvány.

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

1
https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/51739/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2018-04-26 12:46:14
Egyszer és mindenkorra tanulja meg minden magyar földi halandó ember, hogy amit az Orbán kormány ingyen tankönyvként osztogat, az csakis rossz lehet, és ráadásul még kifejezetten árt az EU-nak is !!!
Az csak a bunkó, sutyerák, vidéki, hülye parasztoknak - akik nem átallottak a FIDESZ-re szavazni - lehet jó, de akkor is csak egészen más célra használható, mint amire eredetileg kitalálták !!!!
Emígyen szól ma már a liberálbolsevikok megmásíthatatlan szólama !!!!
Azt is tanulják meg, hogyha ők mondanak valamit, - és persze, ha egyszer, véletlenül igazat is mondanak - akkor az úgy van !!!!
Punktum. Na, azért.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?