Kassait kizárhatják az LMP-ből


Szombaton tárgyalja az LMP belső fóruma Kassai Dániel XVIII.kerületi önkormányzati képviselő fegyelmi ügyét. Azért indult ellene etikai eljárás, mert a budapesti 15-ös választókerületben visszalépett az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára, aki ennek köszönhetően megnyerte a körzetet.

Azonban nem Kassai Dániel az egyetlen olyan politikus, aki ellen etikai vizsgálatot indított az LMP, hiszen ilyen eljárás folyik Hadházy Ákos időközben lemondott alelnök ellen is.

A konfliktus forrása az, hogy az LMP-ben több korábbi testületi döntés erősítette meg a "sem Orbán, sem Gyurcsány" politikai vonalat, hogy nem közösködnek sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel és a DK-val. A párt egyik erős embere, Sallai Róbert Benedek, aki, az elnökség titkára és a különállóság híve, emiatt folyamatos konfliktusokba került azzal a Hadházyval, aki a Fidesz leváltásának érdekében sokkal inkább hajlandónak tűnt a megegyezésre a baloldali pártokkal és a Jobbikkal is. Sallai még azzal is megpróbálkozott, hogy Hadházy magánakciójának állítsa be a tárgyalásokat a koordinációról, jóllehet a témában az elnökség is támogató döntést hozott.

Ennek ellenére nem csökken a harc Hadházy és Schiffer András, a párt exelnöke, Sallai ismert szövetségese között sem. Előbbi egy interjúban azt állította, hogy Schiffer azzal fenyegette meg a visszalépést fontolgató jelölteket, hogy a párt ez esetben beperelheti őket a kapott állami támogatás visszafizettetése miatt. Utóbbi ezt a 444-nek nyilatkozva szemenszedett hazugságnak nevezte, bár annyi kiderült, hogy az ügyvédi irodájának egy ügyvédje valóban adott egy olyan szakvéleményt, ami szerint perelhetők lennének a visszalépők. Hadházy most a Magyar Nemzetnek nyilatkozva arról beszélt, hogy Schiffer szerinte „akadályozta a választásokat”, vagyis eleve arra játszott, hogy nem nyerhet az ellenzék. Sallai Kassai visszalépése után olyan határozati javaslatot vitt az elnökség elé, ami az emlegetett polgári perről szólt. Igaz a testület azt leszavazta.

Azt jelenleg igen nehéz megjósolni hogyan alakul a látható belső problémák következtében az LMP sorsa, milyen irányba folytatják a politizálást, de elég könnyen elképzelhető egy újabb pártszakadás a pártban, amennyiben a két tábor nem tud kiegyezni egymással. Ha ez bekövetkezik az könnyen a zöldpárt végét jelentheti. 

Kövesd a Bal Lator bejegyzéseit Facebookon is!

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/51125/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?