Így hazudnak Kunhalmiék a gázárakról

Orbán Viktor miniszterelnök Facebookon közzétett videójában többek közt bejelentette, hogy a rendkívüli februári hideg miatt a lakossági gázfogyasztók egyszeri, 12 ezer forint jóváírásban részesülnek. Továbbá megbízta Kósa Lajos minisztert azzal, hogy a távfűtéssel rendelkező fogyasztók esetében érje el az önkormányzatoknál, hogy hasonló kedvezményben részesüljenek.

Ez remek dolog, ám ezt az ellenzék és a balliberális Index hírportál azonnal betámadta: mondván, ha nem hatósági árat alkalmaz a magyar kormány, hanem világpiaci árat, akkor lakossági gázár jóval olcsóbb lenne. Ahogy olvasható a cikkben: ” A lakosság összességében rosszabul járt, mintha piaci árat fizetett volna a gázért.” Na kérem szépen erre csak azt lehet mondani, hogy hazugság. Az meg pláne hazugság, amit ebben a cikkben is meghivatkozott szocialista képviselő, Tóth Bertalan állít. Nevezetesen az, hogy a lakosság 2013-2017 közt 70 ezer forinttal fizetett többet a rezsicsökkentés miatt, mintha piaci áron kapták volna a gázt.

AZ UNIÓBAN A HARMADIK LEGOLCSÓBB A MAGYAR GÁZ ÁRA

Nézzük csak meg a központi európai statisztikákat. Az Eurostat honlapján bárki hozzáférhet az alábbi adatokhoz. Még az Index szerkesztősége, illetve a Magyar Szocialista Párt is.

Az első ábrán jól látható, hogy miként alakult az európai országokban a lakossági (households), illetve a gazdasági szereplőket (non-households) érintő gázár. A lakossági gázárban élvezett hatalmas előny kétségtelenül sokat apadt az elmúlt másfél évben, de még mindig a legolcsóbbak között vagyunk. Tisztán látszik, hogy a gázárak legtöbb helyen csökkennek, ami köszönhető a világpiaci árak zuhanásának. Ennek oka, hogy az oroszok dömping áron öntik a földgázt az európai piacra.

GÁZÁRAK ALAKULÁSA AZ ELMÚLT MÁSFÉL ÉVBEN

A másik ábra a jelenlegi sorrendet mutatja, ahol látható, hogy szinte alig van olyan ország, ahol kevesebb lenne a lakossági földgázár.

„MÉG EGYSZER LEÍRJUK, HOGY KUNHALMI ÁGNES IS MEGÉRTSE: AZ UNIÓBAN A HARMADIK LEGOLCSÓBB A MAGYAR GÁZ ÁRA.”

És ebben a statisztikában, mivel 2017-es adatok találhatók, nincs benne a mostani 12 ezer forintos jóváírás. Ha ezt hozzátennénk, akkor kiderülne, hogy talán nálunk a legolcsóbb a földgáz Európában. A román és a bolgár áraknál érdemes tudni, hogy ők a fekete-tengeri gázmezők kibányászásával jóval olcsóbban jutnak hozzá.

LAKOSSÁGI GÁZÁRAK 2017 VÉGÉN

Vagyis az uniós államok közül csak Romániában és Bulgáriában olcsóbb a lakossági ár, és mindenhol máshol drágább. Sőt a nyugat-európai áraknál kategóriákkal jobbak vagyunk. Vagyis Német Szilárd rezsibiztosnak, és az Orbán kormányának semmi oka szégyenkezni. Ha világpiaci tendencia folytatódik, akkor vélhetően újabb rezsicsökkentés várható, amelynek lehetőségét egyébként már többször belengették egyes kormány tényezők.

1
https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/49717/pics/lead_800x600.png
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Pásztor 2018-03-11 15:12:24
A cikknek lehetne igaza, de csúsztat. Azt a felvetést kritizálja, miszerint ha a kormány nem szabályozta volna az árakat úgy, ahogy azt tette, hanem a világpiaci áraknak megfelelően emelte vagy csökkentette volna, akkor végülis kevesebbet fizettünk volna a gázért, mint így, évekre visszamenőleg nézve. Ez a kritizált felvetés. Ezt úgy próbálja kritizálni, hogy összehasonlítja egy teljesen más dologgal, az unióban lévő árakkal. ?!?!?!?! Érthetetlen.
Ezzel nem lőtte ki az ellenzék érveit, sőt, erősítette a gyanút, hogy igaz lehet a számolás ( nekem nincs időm és energiám ezt végig kiszámolni, de vitatkozni és cáfolni úgy lehet valamit, ha a tényekre reflektálunk.Ez a cikk, mint ahogy írtam, nem a tényekre válaszol sajnos, hanem a válaszban félrecsúsztat ).

Miért nem lehet úgy kilőni valakinek az érveit, hogy az adott felvetést nézzük meg. Azt mondták tehát, hogy ha a világpiaci árakat követi végig a magyar gáz ára is, a magyar körülmények, adó és áfarendszer keretében, akkor kevesebbet fizettünk volna mint így. Hol van ennek a cáfolata a cikkben??
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?