Könnyebb a tanulás a családok évében

Magyarország kormánya idén, a családok évében különös figyelmet fordít arra, hogy a diplomaszerzés ne nehezítse meg a gyermekvállalást, illetve a kisgyermekes szülők is tovább képezhessék magukat.

Jó hír annak, akinek nincs korábbról jogviszonya, de felsőoktatásban tanul vagy frissdiplomás, hogy a „diplomás-gyed” bevezetése révén  egy évig jogosult a gyedre.

Tovább ösztönözheti a fiatalokat a gyermekvállalásra, hogy 2018. január 1. után annál, aki gyermekével várandós, a harmadik hónaptól három évig felfüggesztik a diákhitel törlesztését, a második gyermek megszületése esetén a tartozás felét elengedik, míg a harmadik gyermek születésénél a teljes hitel megfizetése alól mentesül az édesanya. Jelenleg csaknem 116 ezer olyan fiatal nő van, aki diákhitellel rendelkezik.

Ezenkívül a nagyobb gyermekeket nevelő szülők esetében is igyekszik a kormány enyhíteni a terheken.

Ennek egyik fontos eleme például az első vagy újabb sikeres nyelvvizsga megtérítése a 35. életévüket még be nem töltött fiataloknak, az év elejétől számítva teljesített első sikeres középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1, C2) általános vagy szaknyelvi nyelvvizsgájukat az állam fogja állni, az adott évre érvényes kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 25 százalékának megfelelő mértékig (ez 2018-ban 34 500 forint).

Ugyancsak nagy segítség lehet, hogy 2018. július 1-jétől legfeljebb 25 000 forint/fő értékhatárig a „B” kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek (KRESZ) vizsga díja, az e-learning közlekedési alapismeretek (KRESZ) tanfolyam díja, vagy a tantermi tanfolyam díja részben vagy egészben utólagosan megtérítésre kerül.

Mindebből látszik, hogy a kormány igenis támogatja nem is kis mértékben a fiatalok gyermekvállalását, a fiatalok tanulását. 

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/49269/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?