Hétfőtől emelkedik a GYED és a diplomás GYED összege

Január 1-jétől nő a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a diplomás gyed összege, utóbbit az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A megemelt támogatásokat sokan még az idén megkapják.

A tárca a jövő évi családtámogatásokról szóló közleményében emlékeztetett arra, hogy a gyermekgondozási díj összege a minimálbér emelkedésének köszönhetően emelkedik. A minimálbér összege jövőre 8 százalékkal nő.

2018-ban a gyed maximális összege eléri a bruttó 193200 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 96600 forintra, a mesterképzésben részt vevők esetében pedig 126 350 forintra emelkedik. A közlés szerint a kormány további egy évvel bővíti a diplomás gyed jogosultsági idejét, így az érintettek 2018-tól a gyermek kétéves koráig vehetik igénybe az ellátást.

A további változások között kitértek arra is, hogy a csecsemőgondozási díjra (csed) a vér szerinti apa 2018.január 1-jétől a korábbiakhoz képest több élethelyzetben is jogosult lehet. A 2018 januárjában esedékes csedet és gyedet a bankszámlával rendelkezők még idén megkapják, a többieknek a postások január első napjaiban kézbesítik.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/46490/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?