Az áfa-bevallások elkészítésében is segíthet a NAV

Az online számlázás jövő nyári bevezetése megteremti annak lehetőségét, hogy az adóhivatal részlegesen kitöltse a vállalkozások áfabevallását is.

Jelenleg még az online számlázás tesztüzeme zajlik, a jövő július 1-ei átállással kapcsolatban, ugyan már az adóhivatal honlapján elérhető egy figyelemfelkeltő link, amely mögött minden információ megtalálható. A NAV ezekben a hetekben is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a számlainformációk feldolgozásával a hivatal hogyan segíthetne a lehető leghatékonyabban és legegyszerűbben az áfabevallás kitöltésében is.2018.július 1-jétől ugyanis a vállalkozók által kiállított és befogadott 100 ezer forint feletti áfát tartalmazó számlák adatai az adóhivatal rendelkezésére állnak.

Ezért a vállalkozóknak nem árt felkészülni arra már most, hogy a számlázó programok bekötése után a számlák adatainak eredeti tartalma nem írható át. Annak ellenére, hogy a jogszabályok ezt nem engedik, a revizorok sokszor találkoztak utólagosan visszadátumozott számlákkal. Az online rendszer rostáján például azonnal fennakadnak azok az adózok, akik a számlát az ellenőrzés ideje alatt visszadátumozva állítják ki. Vagyis az online számlázásnak köszönhetően a NAV évi 50 ezer milliárd forintnyi számlaforgalom adatait vizsgálva valós időben tudja kiszűrni a csalárd cégeket, a fiktív számlázókat.

Az Európai Bizottság szeptember végén publikált tanulmánya szerint fele akkora volt 2015-ben az adóelkerülés Magyarországon, mint a régió más országaiban. Míg Magyarországon az adórés 13.7 százalék, addig a régiós átlag 25.5 százalék , ugyanakkor az online számlázás bevezetésével 2018-ra akár 10 százalék alá is csökkenhet ennek a mértéke. A kézi számlázás kapcsán pedig nem árt tudni, hogy a számla adatait, ha az áfa összege eléri vagy meghaladja a félmillió forintot akkor legkésőbb a kiállítást követő nap egy webes felületen rögzíteni kell. Ha meg félmilliónál kevesebb a számlában szereplő összeg, akkor a rögzítésre öt napja van az adózónak.

De összességében az online számlázás előnyös, mert a vállalkozások adminisztrációs terheit jelentősen csökkentheti, így érdemes legkésőbb jövő nyáron a számlatömböket számlázó programra cserélni.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/45913/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?