A diploma bukhat egy dátumon


Kevesebb mint egy évük maradt a diploma megszerzésére azoknak a hallgatóknak, akik 2005 előtt kezdtek el egyetemre vagy főiskolára járni, és bár megszerezték az abszolutóriumot, még nem államvizsgáztak le.

Az Oktatási Hivatal közlése szerint jelenleg 15472 olyan hagyományos egyetemi vagy főiskolai képzés van, amelyen a hallgatók egykor megszerezték az abszolutóriumot. Nekik a felsőoktatási törvény 2018.szeptember 1-jéig ad lehetőséget, hogy államvizsgázzanak és megszerezzék a diplomájukat.

Korábban nem szabták meg, hogy mennyi idő telhet el maximálisan a végbizonyítvány megszerzése és a záróvizsga között. Az egy-két évvel ezelőtti törvénymódosítás nyomán azonban szigorodtak a szabályok. Így most már az abszolutórium után két éven belül meg kell szerezni a diplomát a felsőoktatásban tanulóknak.

A felsőoktatási államtitkárság 2015-ben türelmi időt adott annak a több ezer hallgatónak, akik 2005 előtt kezdték meg az egyetemet, abszolváltak, de nem államvizsgáztak le. Esetükben a diploma megszerzését többek között az hátráltatta, hogy nem szerezték meg a nyelvvizsgát. A kormány ezeknek a hallgatóknak indította el még 2014-ben a diplomamentő programot, amely 6363 egykori hallgatónak segített a diplomaszerzésben.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/44581/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?