Gulyásék elképzelése százmilliókba kerülne


Elkészült a nyolc párt, a Dk, az Együtt, a Liberálisok, az LMP, a Moma, a Momentum, az MSZP és a PM által a Közös Ország Mozgalom szervezésében kidolgozott új választási törvénytervezet. A javaslat leglényegesebb eleme, hogy kivitelezése az adófizetőknek közel félmilliárd forintjába kerülne, amelyről a balliberális pártok mélyen hallgatnak.

Emlékezetes a FIDESZ-KDNP kormány 2010 után 386-ról 199 főre csökkentette a parlament létszámát, addig a balliberális oldal 222 főre emelné azt most. Vagyis az ellenzék növelné a politikusok számát.

2014 előtt havonta több mint 330 millió forintba kerültek a képviselők, azonban ez a 200 fős, kisebb Parlamenttel lejjebb szorult. Jelenleg a benzinkártyákkal együtt havi 200 millió forintot fizetnek az adófizetők a honatyák számára. Mindez azt jelenti, hogy egy évben 2,4 milliárd forintot költünk a képviselőkre. Egy képviselőre tehát nagyjából 12 millió forintot költünk évente, ami csak a bérét és a benzinkártyáját jelenti.

Azonban a képlet nem ilyen egyszerű, mivel egy képviselő már akár négyfős titkárságot is fenntarthat. A korábban erre fordítható 140 ezer forintos keretet a törvény több lépcsőben megemelte az alapbér mértékéig, így képviselőnként 748 ezer forint fordítható stáb fenntartására, ami havonta 150 millió forintot jelent az Országgyűlés büdzséjének. Ez éves szinten pedig 1,8 milliárd forintot jelent.

De mindez megváltozna a balliberális ellenzék javaslata értelmében, amely számszerűsítve azt jelentené, ha érvényben hagyják a mostani díjazást, akkor a 23 fős növekmény 485 millió forinttal növelné meg az Országgyűlés büdzséjét. Persze az új választási rendszert aláíró pártok azt már nem közlik, hogy miből kéne előteremteni ezt a félmilliárd forintot. Gyaníthatóan ennek a költségét is az adófizetőkkel fizetettnék meg, ahogy 2010 előtti gyalázatos kormányzati tevékenységük eredménytelenségét is.

Mindennek ismeretében belátható, hogy egy új választási rendszer megalkotására semmi szükség nincsen, létjogosultságát az ég világon semmi nem indokolja,. A választási rendszer jelenleg is demokratikus és igazságos, az úgy jó ahogy van, azon változtatni nem kell.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/43819/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?