Adatvédelmi problémák a Jobbik aláírásgyűjtése kapcsán


Több szempontból is komoly adatvédelmi aggályokat vet fel a Jobbik béruniós aláírásgyűjtése, mivel a kezdeményezésnek az Európai Bizottság által nyilvántartásba vett szervezője, Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő és további hat külföldi magánszemély nem jelentkezett be adatkezelőként a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál.

 

Igaz ugyan, hogy a bejelentkezést a Jobbik megtette, akik segítik az aláírásgyűjtést, de ez nem pótolja Gyöngyösi regisztrációját. Ugyanis Magyarországon a személyes adatokat alkotmányos védelem illeti, így minden aláírásgyűjtést be kell jelenteni a hatóságnál, és megfelelő tájékoztatást is kell nyújtani az adatok kezeléséről. Az európai polgári kezdeményezéshez első­sorban a szervezők gyűjthetnek aláírásokat, ha valaki más segíteni szeretne abban, az külön bejelentési kötelezettséggel jár, vagyis a Jobbik helyett Gyöngyösi Mártonnak kellett volna bejelentkeznie a NAIH-nál. A szervezők adatkezelőnek minősülnek, mivel hozzá­férnek a személyes adatokhoz.

 

Ennek ismeretében felmerül jogosan a kérdés, hogy tulajdonképpen a magyar hatóságnál be nem jelentkezett magánszemélyek, vagyis Gyöngyösi és a hat külföldi szervező hogyan és milyen alapon kezelnek Magyarországon felvett személyes adatokat.

 

Továbbá aggályos az is, hogy a Jobbik az Európai Bizottság szolgáltatását veszi igénybe, vagyis az online aláírásokat és hozzájuk kapcsolódó személyes adatokat a bizottság luxemburgi szerverén tárolják. Az online rendszert a kezdeményezést szervező hét magánszemély, köztük Gyöngyösi Márton használja, akik adatkezelőnek minősülnek, már csak ezért is be kellett volna jelentkezniük az adatvédelmi hatóságnál.

 

Másrészt mivel a párt standjainál is alá lehet írni a kezdeményezést, újra felmerül a kérdés, hogy az ott álló személyek milyen kapcsolatban állnak a Jobbikkal mint – szabálytalanul – bejelentett adatkezelővel, illetve a Jobbik, mint nyilvántartásba vett adatkezelő milyen kapcsolatban áll magukkal a szervezőkkel.

 

A visszásságok miatt NAIH felszólította a Jobbikot, miszerint a megtévesztő információktól hemzsegő bejelentését javítsa ki, dolgozzon ki részletes tájékoztatót, amit az aláírásgyűjtő pultokon, illetve az internetes honlapján is elérhetővé kell tennie.

 

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/42327/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?