Az első nyelvvizsgát az állam állja


A kormány határozata értelmében a fiatalok ingyenesen szerezhetik meg első nyelvvizsgájukat, erre a célra a következő három évben évente hárommilliárd forintot biztosít az állam. Három év múlva pedig a felsőoktatásban már nem kimeneti, hanem bemeneti követelmény lesz a nyelvvizsga vagy az emelt szintű érettségi megléte, amely végre megszüntetheti azt a áldatlan állapotot, hogy egyes hallgatók amiatt nem tudják megszerezni a diplomájukat, mert nem rendelkeznek valamilyen okból kifolyólag nyelvvizsgával.

 

A Magyar Közlönyben megjelent döntés értelmében 2018.január 1-jétől a 35. évüket be nem töltött fiatalok számára térítik meg utólag a vizsga díját, az adott évre érvényes minimálbér 25 százalékénak megfelelő összeghatárig, azaz 2018-ban 34500 forintig. A visszafizetés az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) vagy a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára, valamint az emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára vonatkozik. 

 

A visszatérítés utalás formájában történik majd, amit az Új Nemzedék Központnál lehet kérni. A támogatott nyelvvizsgák a következőek: angol, arab, finn, francia, héber, holland, japán, kínai, német, olasz, orosz, portugál, spanyol, továbbá a nemzetiségek által használt nyelvek valamelyike (bolgár, horvát, lengyel…), valamint latin nyelv még.

 

A nyelvvizsga megszerzésének állami támogatása a fiataloknak és családjuknak átlagosan 2018-ban 34.500 Ft-os megtakarítást jelent, az anyagi terhek csökkentése mellett a kormány ezzel a fiatalok továbbtanulási és munkaerőpiaci esélyeit is támogatja. A nyelvvizsga díjának visszatérítése emellett várhatóan motiválja azokat a fiatalokat is, akik bár tanultak és beszélnek nyelvet, valamilyen oknál fogva nem szereztek erről bizonyítvány.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/41350/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?