Rövidesen megújul a Köki

A szükséges tervek elkészítése nyomán célegyenesbe érkezett a Kőbánya-Kispest Vasútállomás teljes felújítása.

 

A felújítás már annak okán is indokolt, mivel ha az elképzelések szerint megépül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér vasúti kapcsolata, amely Kőbánya-Kispest és Monor között hoz létre majd összeköttetést, akkor a Köki intermodális szerepe a mainál nagyságrendekkel nagyobb lesz, ahol helyi és távolsági buszok, metró és vonat egyaránt találkozik. Másrészt ide futnak be a reptéri buszok, aminek következtében a Budapestre látogató külföldieknek a Köki nyújtja az első benyomásokat hazánkról, ezért egyáltalán nem mindegy az állapota, a kinézete.

 

Igaz ugyan, hogy a Köki egyes része már megújultak az elmúlt évek folyamán, mivel korszerűsítették a 3-as metró végállomását, a buszmegállók egy része, például a 200-as reptéri gyorsbusz végállomása a bevásárlóközpont mozgólépcsőinek segítségével is elérhető, de maga a vasúti terminál jelentős korszerűsítésre szorul.

 

A kitűzött célok szerint a megújuló állomásnak akadálymentesnek kell lennie, ezért nemcsak a meglévő, zárt gyaloghidat látják el liftekkel, de a másik hidat is, amelyet 80 méterrel arrébb a peronok elején építenek majd meg. A kiviteli tervek augusztus végére biztosan meglesznek, a MÁV-nál bíznak abban, hogy igényes, modern, akadálymentes létesítményt alkotnak, sok rozsdamentes szerkezettel és üveggel, korszerű utastájékoztatással, végig fedett peronokkal illetve padokkal. A felújítás 2019-re mindenképpen meglesz.

 

A terveket az MG Építész Kft, készíti el, amelybe beletartozik a felvételi épület és a gyalogos felüljáró átépítése, a perontetők felújítása, továbbá a liftek és a mozgólépcsők elhelyezése. A cég a feladat kivitelezésére 74,7 milliót forintot kap a MÁV-tól, a finanszírozás az uniós közlekedési operatív programból történik.

https://ballator18ker.blogstar.hu/./pages/ballator18ker/contents/blog/41041/pics/lead_800x600.jpg
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?